Kallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten
Årets kallaste dagar står för dörren, och många hyresgäster behöver både filtar och levande ljus för att inte huttra av köld i bostaden.
Rent lagmässigt har du inte rätt till mer än 18 grader varmt om du inte tillhör en riskgrupp. Är du äldre eller lider av sjukdom kan du kräva att temperaturen skruvas upp ytterligare ett par snäpp.
Inte helt lätt
Att mäta den faktiska, så kallade operativa temperaturen, är dock inte helt enkelt och kräver särskild utrustning. Kort sagt är den operativa temperaturen ett medelvärde av luftens temperatur och omgivande ytors temperatur, vilket många gånger ger ett annat utslag än en vanlig termometer.
Även om din termometer visar en lufttemperatur på 20 grader kan alltså den operativa temperaturen understiga 18 grader – och då måste värden åtgärda situationen.
Med andra ord finns det skäl att kontakta värden om du fryser hemma, även om termometern visar ett tillåtet värde. I Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska en hyresvärd göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 20 grader eller om drag kan påvisas – för att på så vis fastställa den verkliga, upplevda temperaturen.
Varmare för känsliga grupper
För känsliga grupper har värden skyldighet att göra samma utförliga mätning om lufttemperaturen inomhus understiger 22 grader.
Hur vet man då vad man har för lufttemperatur? En god uppskattning får du genom att mäta en meter in i rummet – inte direkt från fönstret – och cirka 60 centimeter från golvet. Allra längst ner längs golvet är det ofta lite kallare, vilket är i sin ordning.
Får du vid en sådan mätning ett resultat på lägre än 18 grader är det definitivt läge att kräva åtgärder från värden, då bostadsmiljön är att betrakta som en olägenhet för hälsan. Som medlem i Hyresgästföreningen kan man även ofta få assistans med mätningen av lufttemperaturen med hjälp av kalibrerad utrustning.
Alla kan tjäna på att du säger till
Särskilt kallt är det i äldre hus och främst i lägenheterna högst upp, medan hus från mitten av 80-talet och framåt som regel är bättre isolerade. Centralt placerade lägenheter gynnas av att bostäderna runtom också värms upp, och ”knycker” en del av denna värme.
Men även inomhustemperaturen håller en godtagbar nivå rent lagligt kan det finnas vinster även för värden att åtgärda onödig kyla. När man tätar dragiga fönster innebär det oftast en energivinst för huset som stort, och även regelrätta fönsterbyten går att räkna hem ekonomiskt relativt snabbt.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg uppmanar alla hyresgäster som går och lider av att det är kallt hemma att höra av sig till värden – oavsett vad kvicksilvret visar.
– Även om termometern visar 20 grader kan du ha kallras från fönstret eller drag i rummet. Det brukar faktiskt lösa sig om man säger till.
Hjälp cirkulationen på traven
Andra sätt att hjälpa värmefördelningen på traven är att se över möbleringen av lägenheten. Nyckeln till ett bra inomhusklimat är att ge luften maximal möjlighet att cirkulera runt elementen. Här är några vanliga möbleringsfel:
- En soffa precis framför elementet hindrar värmecirkulationen. Dra ut den någon decimeter eller ställ soffan längs en innervägg, där det också är varmare att sitta.
- Ett bord vid fönstret leder den kalla luften längs med bordsskivan och ut i rummet, medan elementet bara värmer upp luften under bordet.
- En tjock gardin framför elementets termostatventil stänger inne den varma luften och lura termostaten att sänka värmen på elementet.
För den som behöver hjälp att mäta temperaturen kan det vara lönt att be Hyresgästföreningen om råd. Som en sista utväg går det även att kontakta miljökontoret i din kommun för en mätning och för ett beslut om åtgärder värden måste vidta när kvicksilvret visar för låga värden.
Juristen reder ut: Så vet du om du har för kallt hemma
Har du kallt hemma? Så här får du det varmare.
Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:
16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.
18 grader: Lägsta tillåtna lufttemperatur.
20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.
Obs! Som det står i texten kan den operativa temperaturen vara för låg även om lufttemperaturen ligger över det tillåtna riktvärdet.
Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
- Om du inte tillhör en särskilt känslig grupp (väldigt ung, gammal, sjuk eller funktionsnedsatt) ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 20 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.
- Om du tillhör en särskilt känslig grupp ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 22 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.
Källa: Folkhälsomyndigheten/Hyresgästföreningen